Moelooja Oksana Tandit: Võimalus, mis oleks pidanud tulema juba eile

15. mai 2024

Mai keskpaigaks on oma II samba sissemakseid suurendanud ligi 30 000 inimest. Järgmise aasta jaanuarist jätkub nende pensioniks kogumine oluliselt suurema hooga: minimaalselt 4% või 6%-ste ampsudena igakuisest brutopalgast, millele riik lisab sotsiaalmaksu arvelt veel 4%.

Disainer ja poliitik Oksana Tandit tõstis samuti pensioni sissemaksete määra, valides selleks 6%+4% võimaluse. Miks otsustas moelooja liituda uue võimalusega?

Hiljutine muudatus, mis tehti II pensionisambas ja millega sai koguja võimaluse teha suuremaid sissemakseid vastavalt oma võimekusele, on nii lihtne ja loogiline, et tundub suisa uskumatu, miks ei pakutud seda võimalust juba varem.

Mina suurendasin oma sissemaksed 6% peale kohe, kui see võimalus avanes. Enda jaoks tõlgendan seda kümnisena parema tuleviku heaks, sest minu 6%-le lisab riik 4% sotsiaalmaksu arvelt.

Usun, et seda võimalust kaaludes peab igaüks korra peeglisse vaatama: ilmselt suudaksid vähesed meist nii distsiplineeritult investeerida oma palgast igal kuul 10%. See lihtsalt on osa inimese loomusest. Me kipume nägema praeguseid vajadusi palju olulisematena kui hoomamatus tulevikus asuvat pensionit. Kui pensionikogumine ei ole automaatne ja mugav, kulub see kümnendik seetõttu lihtsalt pisiasjade peale ära.

Paistab veidi kummaline, et ühest küljest muutuvad investeerimine ja rahatarkus meie ühiskonnas aina populaarsemaks, kuid teisest küljest on märke ka passiiv-agressiivsest, käega löömise hoiakust stiilis „võib-olla ma ei näegi seda pensionit, elan parem tänases“. See on kurb mõtteviis, kuna nii ei saagi tulevik olla hea.

Veel olen mõelnud, et ilmselt kõnetab sissemaksete suurendamine kõige rohkem keskea ületanuid. Selles vanuses on pilt endast vanemas eas juba selgem ning tekib suurem huvi ja võimalus endasse panustada.

Seepärast usun, et rahatarkuse, sealhulgas investeerimisvõimaluste tutvustamine peaks kuuluma kooliprogrammi, suunates noort inimest maast madalast mõtlema enda isikliku hakkamasaamise peale. Mul on teismeline tütar ja näen tema pealt, et rahatarkuse põhitõed peavad lisaks lastetoale kõlama ka koolitundides.

Vaata kõiki uudiseid