LHV pensionifondid investeerivad Marati Maja rekonstrueerimisse 24 miljonit eurot

01.07.2024

LHV pensionifondid hakkavad juulis rekonstrueerima ja laiendama Tallinnas Tartu maantee 63 asuvat ajaloolise väärtusega endise Marati trikotaaživabriku hoonet, mis viimastel kümnenditel sai tuntuks Valge Maja büroohoonena. Põhjaliku renoveerimise käigus lisatakse ärihoonele ka kaks lisakorrust.

Rekonstrueerimise käigus võetakse hoone kõik viimistluskihid karkassini maha, kuid seal juures säilitatakse võimaikult palju ajaloolise väärtusega ja kunagised tootmishoonele omased detaile. Ehitustööde tulemusena saab hoone endale uue fassaadi, tehnosüsteemid, siseviimistluse, uued aknad ja uksed. Kahel uuel lisakorrusel hakkavad paiknema avarate vaadete ja suurte katuseterrassidega penthouse tüüpi büroopinnad.

LHV pensionifondid soetasid Marati Maja 2020. aastal oma kinnisvaraportfelli kahel eesmärgil: teenida püsivat üüritulu ning soodsa aja saabudes teha hoone laiendus, et anda sellele uus väärtus. „Ehitushinnad on viimase paari aastaga langenud ligi 15%, mistõttu saame alustada mahuka rekonstrueerimisega senisest palju parematel tingimustel. Otsustasime hoone täielikult renoveerida ja mitte lammutada ennekõike kahel põhusel: tegemist on unikaalse arhitektuuriga industriaalse hoonega, kus on tavapärasega võrreldes oluliselt kõrgemad laed (4,6 meetrit) ja kuni 2800 ruutmeetrise pinnaga korrused. Teiseks on hoone täismahus rekonstrueerimine ligi kaks korda väiksema keskkonnamõjuga kui uue samaväärse hoone ehitamine,“ selgitas LHV pensionifondide kinnisvarainvesteeringute juht Rait Riim.

1952. aastal ehitatud kunagine Marati trikotaaživabrik läbis viimati mahuka uuenduskuuri 14 aastat tagasi. Toona kujundati tootmishoonest büroohoone ja selle uueks tunnusmärgiks sai omanäoline valgetest keraamilistest plaatidest fassaad. „Kasutame õigel ajal ära majanduslanguse võimalusi ning kahe aasta pärast on meil pakkuda ainulaadsed ja kõige värskemad üüripinnad Tallinna tuiksoonel,“ lisas Riim. Juba enne ehitustööde algust on üürilepingutega kaetud ligi 30% hoone pindadest.

Hoones saab olema kokku ligi 16 000 ruutmeetrit üüritavat pinda. Peamiseks kasutusotstarbeks on büroopinnad, lisaks saavad hoones olema kaubandus-, toitlustus-, teenindus- ja laopinnad. Marati Majas töötavatele inimestele luuakse päikesepoolse katuseterrassiga puhkeala ja kergliiklejad saavad enda kasutusse avarad riietus- ning pesuruumid. Renoveerimisjärgselt saavutab hoone A-energiaklassi, plaanis on taotleda jätkusuutliku kinnisvara BREEAM´i sertifikaat Excellent tasemega.

Hoone projekteerimistööd teostas arhitektuurivõistluse võitjana arhitektuuribüroo BOA, ehitustööd teostab Tallinna Ehitustrust OÜ ning ehitust finantseeritakse osaliselt pangalaenuga.

Erinevalt enamikust teistest pensionifondidest kuuluvad LHV pensionifondidesse lisaks aktsiatele ka muud varad. Peale Marati Maja kuulub LHV pensionifondidele ehk siis pensionikogujatele Tallinnas ja Riias 409 üürikorterit, samuti Tallinna Tehnikaülikooli teaduslinnakus paiknev Microsofti kontorihoone, Sõpruse puiesteel asuv roheline büroohoone, kolm stockoffice’i-tüüpi ärihoonet Jüri alevikus ning tootmishoone Tallinnas Lasnamäel Taevakivi tänaval. 2023. aastal teenis kinnisvaraportfell LHV pensionikogujatele kokku ca 6,9 miljonit eurot üüritulu.

Vaata kõiki uudiseid