LHV kliendid saavad Eesti riigi võlakirjadega kaubelda tavapärasest soodsamalt

03.09.2024

Käimas on Eesti riigi võlakirjade avalik pakkumine, mille raames saavad võlakirju märkida ja osta kõik Eesti inimesed ning ettevõtted. LHV kliendid saavad peale võlakirjade börsil noteerimist nendega kaubelda tavapärasest soodsamalt. Võlakirjade märkimine on LHV-s tasuta.

Kui tavapärane teenustasu Balti võlakirjadele on 0,2% + 6 eurot, siis Eesti Vabariigi võlakirjadele rakendub börsil kauplemisel teenustasu 0,1% tehingu väärtusest, minimaalselt 1 euro tehingu kohta. Riigi võlakirjadega on võimalik börsil kaubelda alates 17. septembrist.

LHV investorkogukonna juhi Nelli Jansoni sõnul on riigi võlakirjade märkijate jaoks üheks oluliseks argumendiks just hilisem võimalus nendega soovi korral ka börsil kaubelda.

„Riigi võlakirjadesse investeerimist on palju võrreldud ja kõrvutatud ka tähtajalise hoiusega. Kui mõlemal juhul teenib investor kindlaksmääratud perioodi eest kindlat intressi ja perioodi lõppedes makstakse investorile tagasi algselt investeeritud summa, siis võlakirju eristab hoiusest just võimalus neid järelturul ka osta ja müüa. Kel vaja investeeritud raha mingil põhjusel kasutusse võtta, saab võlakirju järelturul müügiks pakkuda ning kes tahab veelgi rohkem raha võlakirjadesse paigutada, saab neid börsilt juurde osta. Paljude investorite jaoks on see oluline argument, mida oma märkimisotsuse tegemisel arvesse võtta. Seetõttu otsustasimegi lisaks riigi võlakirjade tasuta märkimisele ka nendega kauplemise oma klientidele veelgi soodsamaks teha," selgitab Janson.

Vastavalt üldisele intressikeskkonna muutumisele ja nõudluse-pakkumise kujunemisele võivad võlakirjade hinnad järelturul ka muutuda. Võlakirju järelturul müües kuulub müügi päevaks kogunenud intress müüjale ja selle maksab kinni ostja. Kui ostja hoiab võlakirju intressiperioodi lõpuni, makstakse talle emitendi poolt kogu perioodi intress.

Eesti riigi võlakirjade märkimine kestab kuni 9. septembrini kell 16.00 ja on LHV klientidele tasuta. Kokku pakub riik avalikult kuni 2 000 000 võlakirja nimiväärtusega 100 eurot võlakirja kohta. Võlakirja intressimäär on 3,3% aastas ja intressimaksed toimuvad kord aastas. Võlakirjadega saab börsil kaubelda alates 17. septembrist ning nende lunastamise tähtaeg on 16. september 2026.

Rohkem infot: https://investor.lhv.ee/et/riigivolakiri/

LHV Group on suurim kodumaine finantskontsern ja kapitali pakkuja Eestis. LHV Groupi peamised tütarettevõtted on LHV Pank, LHV Varahaldus, LHV Kindlustus ja LHV Bank Limited. Grupi ettevõtetes töötab üle 1100 inimese. LHV pangateenuseid kasutab juuli lõpu seisuga 437 000 klienti, LHV hallatavatel pensionifondidel on 118 000 aktiivset klienti ja LHV Kindlustusega on kaitstud 167 000 klienti. Groupi tütarettevõte LHV Bank omab Ühendkuningriigi pangalitsentsi ning pakub pangateenuseid rahvusvahelistele finantstehnoloogia ettevõtetele ja laenusid väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele.

Vaata kõiki uudiseid